Caïm de Josep-Ramon Bach

Caïm de Josep-Ramon Bach, Tres i Quatre Edicions

 

Caim

Explica en Josep-Ramon Bach que per escriure Caïm s’inspirà en veure un reportatge televisiu sobre Francis Bacon, el pintor irlandès que es fixava en el cantó fosc i pervers de l’ànima humana. Com Bacon en les seves pintures, Josep-Ramon Bach té un segell molt personal. S’atreveix a aprofundir en el que d’altres refusaríem, converteix en art el que altres ignoraríem per dolorós.

Fascinada llegeixo els poemes de Caïm i no puc fer altra cosa que admirar el talent poètic de Bach. Amb un llenguatge propi riquíssim en imatges, amb referències cultíssimes, amb un talent humà indiscutible, Bach ens proposa un recorregut per la seva galeria d’art poètica. Cada poema té un títol i un subtítol que descriu la tècnica del quadre/poema, que vers a vers mostra. Pintura negra sobre paper quitrà per a un poema on condemna l’engany poètic. Dibuix amb guixos de colors sobre llambordes pels captaires que reclamen. Natura morta filmada en blanc i negre per a denunciar la hipocresia humana en la contemplació indiferent de les guerres.

francis bacon

Amb ull crític i ploma sàvia, cada poema és, com diu ell mateix, un cop de puny sobre la taula. La necessitat de convertir en poema la negació de llibertat i totes les altres humiliacions que destrueixen la humanitat. Els seus versos, com si fossin un mirall a les mans, com el captaire del primer poema, ens reflecteixen a tots i cada un de nosaltres. Si no ens agrada el que veiem, potser que escoltem la veu del poeta que amb pupil·la d’espines/ i cristal·lí de sal/ esclato en plors pel món i amb passió d’escarpa cerca la paraula justa per fer-nos reflexionar sobre el drama d’aquesta vida plena de fanatisme, mentides i dolor. I de retruc, condemna l’engany de les paraules buides, la metàfora tosca.

Josep-Ramon Bach m’ha ensenyat que escriure poesia significa ser valent, lliscar per les paraules i fer de cada acció poètica una manifestació de llibertat. A Caïm les possibilitats del llenguatge com a denúncia, com a eina per un possible canvi, són ben paleses. Poeta insubornable, intuïtiu i magistral, ha estat capaç de seduir-nos malgrat la temàtica macabra del llibre.

Deja un comentario