Kiribati

MAM

 

 

 

kiribati

Kiribati, AdiA edicions, Maria Antònia Massanet

 

Tot llegint Kiribati* el meu cos s’ha convertit en una illa, la primera a qui saluda el sol, una de les primeres en veure el nou any, la primera a ser devastada. M’ha ferit l’avarícia de la sal i dels homes, que ve a ser la mateixa, ja que en la sal i en els homes hi ha l’ambivalència del que és bo i el que és tòxic. La mateixa destrucció és una forma de persistència.

M’he abillat inconscient amb plomes afrodisíaques d’ocell exòtic, plomes com a pètals/ arrencades una a una/ amb la delicadesa/ de las més refinada crueltat, ansiosa de plaer. Conforme amb la crueltat, aliena a l’extinció, tot esforçant-me en anestesiar el pensament de pensar massa.

He estat Kiribati i Mallorca. Una illa blanca on el sol no llepa, calcina.

M’he enaiguat de passat i he vist al meu pare, menut, a Mô, saltant per la finestra de “sa casa Landino” per caure a la mar i pujar d’un bot a sa barca menorquina i enfilar mar endins. Aquella mar benefactora, la força d’aquesta aigua/ cimenta i embasta/ uneix i restaura, avui, ha engolit “sa casa Landino”, com les aigües que fan desaparèixer cada Kiribati particular, a mans de l’espoli, a mans de les forces de la natura, a mans de qui més estimem, a mans de la crisi…

He estat una illa engolida pel mar que de nou surava a la superfície, esplèndida, amb cales de sorra blanca, ocells i peixos, perquè tot allò que tenia soterrat dins l’ànima ha emergit des dels versos de Maria Antònia, aprendre a aprendre és també viatge.

He sentit que si el meu cos era terra, no podia deixar-me vèncer per qui m’explota, humiliar-me per qui em maltracta. He sentit enuig com els dos cristalls de bòtil/ polits per la intempèrie/ posant-hi ràbia i mirada. Que no hi ha regles per explicar-ho. On hi trobareu forats no hi busqueu sintaxi, sols poesia, sols Kiribati.

 

 

* Kiribati, un arxipèlag del Pacífic que a causa del canvi climàtic i la pujada dels oceans s’està enfonsant sota el mar. Els seus habitants han rebut l’estatus de primers refugiats climàtics del planeta i el govern ja ha comprat territori a les Fiji per quan hagin d’emigrar en massa.

 
 
 

Deja un comentario