«Amor sense clixés» de Maria Clara Forteza

Amor sense clixés. Una simfonia en clau de mestres (Pagès edicions, 2012) de Maria Clara Forteza és un autèntic relat d’amor, un Amor en majúscules, valent i respectuós, per tot allò que compon la vida de la protagonista. El magisteri. L’escola Reina Elisenda, que va fundar al 1964 a Barcelona. La seva mestra, la senyoreta Català. L’amor de la seva vida, en Toni. Un relat d’amor autobiogràfic explicat amb una prosa clara i fluida, sense artificis, que llisca entenedora, que et va captivant. Que et fa entendre, i també suposar, per què no dir-ho, sentiments profunds, molt i molt intensos, que donen pas a accions que no tenen marxa enrere.

M’ha “enganxat” la lectura d’ Amor sense clixés. M’ha fet tornar als meus anys d’estudiant de magisteri, al desig de transmetre, de comunicar des de la pedagogia activa. I m’he enamorat d’en Toni, com la protagonista. No sé com ho ha fet la Clara però m’ha fet sentir que la senyoreta Català tenia alguna cosa a veure amb la meva vida, segurament perquè a la vida de tots hi ha una persona rígida, orgullosa i alhora sensible, que ens fa un xic dependents d’ella.

La pedagogia de l’Escola Activa Catalana, encara avui, és un model per a la resta de països. Trobar en aquest llibre el nom i cognom de les persones que la feren possible m’ha emocionat.

La Maria Clara Forteza aconsegueix que el lector es trobi immers en la vida barcelonina de la postguerra i el franquisme, en els seus bons costums, en els seus tics, en els seus perjudicis. També en totes les seves valenties.

 

 

Podeu escoltar una entrevista a la Maria Clara aquí.  «Grans amors 24-02-13» a Rac1

Deja un comentario