«Nou pisos d’un replà» d’en Jordi Sedó

Nou pisos d’un replà (Gregal, 2017) d’en Jordi Sedó, sociolingüista, mestre i escriptor, és aparentment un llibre de relats, nou històries amb nou protagonistes que resten a mercè d’allò que els ofereix la vida. Dic aparentment perquè, sí, hi ha nou protagonistes i cada un d’ells explica la seva i alhora clarifica les altres, les integra. Per a mi, d’història n’hi ha una de sola. Per a mi aquest llibre es podria considerar una novel·la.

Una història que es desenvolupa en un únic decorat: el bar (el replà). Els protagonistes coincideixen al voltant de les nou del matí d’un dia de tardor de 2006 en un bar de l’Eixample de Barcelona. El bar amb tot d’elements i personatges que ara els veiem des d’una òptica, ara des d’una altra. Com una seqüencia en una pel·lícula que ara enfoques l’espai des d’un angle, ara des d’un altre, i l’espectador reconegués sempre els objectes i les persones en el mateix espai encara que no els estès veient des del mateix punt de vista. Segur que sabeu de que parlo?

Doncs això passa a Nou pisos d’un replà; en Jordi ens presenta a nou persones, algunes vinculades entre elles, que protagonitzen cada un dels nou relats, però que també fan de personatges secundaris, o simples extres en alguns dels altres relats. La història de cada personatge va més enllà de l’espai que li pertoca en el capítol; així saps més coses d’ell tot llegint qualsevol dels altres capítols que no són pròpiament el seu. Aquests nou personatges coincidiran sovint en el bar i en el carrer.

Integrar totes les històries com aquell que no vol, és un dels mèrits d’en Jordi Sedó. Meticulós i precís, el text llisca, flueix, res no sembla postís.

Considerant el llibre una novel·la diré que parla de relacions socials i de la capacitat d’adaptació social. El bar, un lloc públic, un lloc que simbolitza l’acceptació i que sovint, com en aquest llibre, és un lloc on sumar soledats. Fins i tot, diria que, més ben dit, juxtaposant-les. Un bar pot recollir addiccions, somnis, desitjos de trobar algú, de sortir de la rutina, de divertir-se; també merament complir la funció d’alimentar. Un bar és un lloc perfecte perquè l’atzar faci de les seves.

El dijous, 18 de gener, a les 19 h, a la llibreria Claret, en Jordi i jo us explicarem més coses.

 

A la parada de Gregal a La Setmana del Llibre en Català, setembre 2017

A la llibreria El Quiosc de Calaf, desembre 2017

 

Deja un comentario